ARTVİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2017-2018 2.Dönem İl Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İş Birliği Komisyonu 2.Toplantısı Gerçekleştirildi.

2017-2018 2.Dönem İl Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İş Birliği Komisyonu 2.Toplantısı Gerçekleştirildi.

21 Mart 2018  Çarşamba  günü,   Artvin Valiliği Çoruh Toplantı Salonunda Vali Yardımcısı Arif OLTULU başkanlığında gerçekleştirilen Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyonu Toplantısına İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil KAHVECİ, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kenan GÜRAY merkez ilçe  ve diğer ilçelerin   Halk Eğitimi Merkezi Müdürleri ve çeşitli kurumlardan temsilciler katıldı.

Toplantı, Vali yardımcısı Arif OLTULU’nun katılımcıları selamlamasıyla başladı. İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil KAHVECİ, gündem maddeleri doğrultusunda Hayat Boyu Öğrenmenin amacı, kapsamı ve yararlarını dile getirerek bir önceki toplantının kararlarını okudu, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Artvin genelinde açılan kurs  ve kursiyer sayıları, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN ve eşleri Hanımefendi Sayın Emine ERDOĞAN’ın himayelerinde başlatılan Okuryazarlık Seferberliği hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

İlimiz genelinde, seferberlik kapsamında 97 tane okuma-yazma kursu, 453 tane mesleki ve teknik kurs, 656 tane de genel kurs olmak üzere toplam 1109 kurs açıldığı bilgisini vererek bu kurslara toplam 21.097 kişinin iştirak ettiğini bildirdi. 

Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında 2016-2017 eğitim öğretim yılında il genelinde açılan 34 Aile Eğitimi Kursuna toplam 575 kişinin katıldığını ifade eden Abdulcelil KAHVECİ, aile eğitimlerinin ehemmiyetine vurgu yaparak bu eğitimlere bu yıl katılımın daha da artması için velilerin teşvik edildiğini belirtti. 

Lise mezunlarına yönelik Destekleme ve Yetiştirme Kurslarıyla ilgili olarak ise 2017 eylül ayında tanıtım ve duyuruların afiş, broşür ve web siteleri aracılığı ile yapıldığını,  bu kurslara katılmak isteyen mezunlar ile kurslarda görev almak isteyen öğretmenlerin başvurularının https://e-kurs.eba.gov.tr  adresinden alındığını hatırlattı. Mezun öğrencilere yönelik düzenlenen Destekleme ve Yetiştirme Kurslarından  1.dönem 214 kişinin, ikinci dönem ise 252  istifade ettiğini belirtti. Gündem maddeleri doğrultusunda Açık öğretim kurslarından bahseden KAHVECİ; açık öğretim okullarında okuyan öğrencilere yönelik destekleyici kursların gelen taleplere göre açıldığını, eğitimi yarım kalan veya daha üst öğrenime devam etmek isteyen bireylerin her fırsatta teşvik edilerek Halk Eğitimi Merkezlerine yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Okuryazarlık Seferberliği yol haritası takvimine göre 01/02/2018 – 20/03/2018 tarihleri arasında Okuryazarlık Seferberliği ön kayıt yapılan kursiyer sayıları tespit çalışmaları yapıldı. Ön kayıt yapılan kursiyerlere “Okuma Yazma 1. Kademe Seviye Tespit Sınavı” ve “Okuma Yazma 2. Kademe Seviye Tespit Sınavı” yapıldı. Okuryazarlık Seferberliği yol haritası takvimine göre 05/03/2018 tarihi ile kurslar başlamıştır. Şu an aktif 97 kursta 60 erkek, 326 kadın toplam 386 kişi kurslara devam ediliyor. Ön kayıt yapılan ve okuma-yazma bilmeyen kişiler için kurslar açılmaya devam edecektir. Okuryazarlık Seferberliği kapsamında I. Kademe Okuma Yazma Kursları için hazırlanan  materyal olan “Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma" kitabının basımı tamamlanmış olup dağıtımına başlandığı Bakanlık tarafından bildirilmiştir. Alan çalışmaları ve kurs planlama faaliyetlerine devam edilmektedir. Gelen başvurular sürekli kayıt altına alınarak belirtilen takvim doğrultusunda kurs açma planlaması yapılmaktadır. Okumaz-yazmaz olarak tespit edilen kişilerin yaklaşık %47’sine kurs açıldı.

.

İl Milli  Eğitim Müdürü Abdulcelil KAHVECİ, bunların dışında sosyal kültürel kurslar, mesleki ve teknik kurslar (Arıcılık, Elektrik tesisatçılığı, Aşçılık, İş makineleri  kursları, Engelli bakımı kursları, Sürü yönetimi elemanı kursları) ve unutulmaya yüz tutmuş el sanatları  (Halıcılık, ahşap hediyelik eşya, sepet örücülüğü, bakır işlemeciliği vb.)  ile ilgili bilgi vererek el işi ürünlerin pazarlanması için kamu kurum ve kuruluşlarının da desteğiyle yerel imkânlarla satış reyonlarının oluşturulup unutulmaya yüz  tutmuş eserlerin yaşatılmasıyla birlikte,  kursiyerlerin kendi satacakları ürünlerinden gelir sağlayabileceklerini ifade etti.

Toplantının sonunda Hayat Boyu Öğrenme kapsamında açılan ve açılması planlanan kurslarla ilgili İl ve İlçe Halk Eğitimi Merkezi müdürleri söz alarak görüşlerini belirttiler.

Vali yardımcısı Arif OLTULU katılımcıların öneri ve dileklerini dikkate alarak ilimizin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarla ilgili gelişmesi, kalkınması ve turizme yönelik faaliyetlerin arttırılması adına her türlü desteği Valilik olarak vereceklerini vurguladı. OLTULU, özellikle mesleki ve teknik kursları bitiren kursiyerlerin istihdamının takip edilmesi gerektiği ve bu konuda koordinasyonun gerekliliğini vurguladı. Vali yardımcısı Arif OLTULU, il ve ilçelerden gelen katılımcılara teşekkürlerini sunarak toplantıyı sonlandırdı.

 

23-03-201823-03-201823-03-201823-03-201823-03-201823-03-201823-03-2018

Dere Mah. Şehit Ömer Zeki Varan Sok. No35 - 0 466 280 98 00 / 0 466 280 98 01

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.