ARTVİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil KAHVECİ'nin 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirmesi

İl Milli Eğitim  Müdürü Abdulcelil KAHVECİ'nin 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirmesi

İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil KAHVECİ, İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 2018-2019 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilen faaliyetlerle ile ilgili şu değerlendirmelerde  bulundu:

 

2018?2019 eğitim ? öğretim yılı 17 Eylül 2018  Pazartesi  günü başlamış bu gün itibariyle de sona ermiştir. Bugün ilimizde okul öncesiyle birlikte 25.544 öğrencimiz karne alma sevinci yaşamaktadır.

Bu  eğitim öğretim yılı itibariyle ilimizde toplam 168 okulumuzda 25.544 öğrenci öğrenim görmektedir. Okul ve kurumlarımızda 2.469 yönetici ve öğretmen görev yapmaktadır.

 

2018-2019 eğitim öğretim yılında, Milli Eğitim Bakanlığımızın belirlediği 2023 hedefleri doğrultusunda tüm eğitim paydaşlarımızla birlikte imkânlarımızı seferber ederek öğrenci, öğretmen, velilerimiz ve paydaş kurumlarımızla hizmet verdik.

2018-2019 eğitim öğretim yılına faaliyetlerimizi planlayarak başladık. Bu planlama doğrultusunda tüm paydaşlarımızla birlikte eğitim-öğretim faaliyetlerimize yön verdik. Okullarımızda akademik etkinliklerle birlikte, öğrencilerimizin derslerdeki başarı oranlarını artırılmasına katkı sunmak, sanat, spor ve kültürel alanda gelişimlerini desteklemek amacıyla Destekleme ve Yetiştirme Kursları kapsamında il genelindeki kurs merkezinde oluşturulan kurslardan  8.631 öğrencimiz istifade etmiştir.

Artvin'de Her Yönüyle Eğitimin Niteliğini Geliştirme (AHENG) Projesi kapsamında sürdürülen okuyucu-yazar buluşmaları etkinlikleri, değerler eğitimi faaliyetleri, veli ziyaretleri, öğrenci koçluğu, sosyal etkinlikler,  öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkı sunacak olan hizmetiçi eğitim faaliyetleri de ilimizde başarıyla uygulanmıştır.

Okullarımızda Bakanlığımızın ve Valiliğimizin katkılarıyla doğa, bilim, sanat ve spor kampları, proje derslikleri, robotik atölyeleri,  zekâ oyunları sınıfları, müzik sınıfları oluşturulmuştur. Okullarımızın derslikleri alt yapı ve donatım olarak söz konusu eğitimlerin verilebileceği şekilde tefriş edilmektedir. İlimiz genelinde 4 tane kodlama atölyesi açılmış olup açılan atölyelerde analitik düşünme ve çözüm üretme gibi 21. yüzyıl becerileri kazandırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Okullarda kitap okuma faaliyetlerini planlı ve sistemli bir hale getirerek, okuma alışkanlığı kazandırmak, toplumda kitap okuma konusunda olumlu tutum geliştirmek, veliler başta olmak üzere  tüm halkımız arasında okuma farkındalığını artırmak amacıyla kitap okuma kampanyaları düzenlenmiştir.

Matematik biliminin beceriye dönüştürülerek öğrencilerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunları çözmede matematik bilimini kullanmalarını sağlamak amacıyla, Matematik Atölyesinde eğlenceli matematik etkinlikleri ile matematik biliminin öğrencilere sevdirilmesinde, Matematik Günleri ile öğretmenlerin matematik alanında bilim insanları ile buluşturularak mesleki gelişimlerine katkı sağlanması amacı ile hayata geçirilen Yaşayan Matematik Projesi kapsamında Türkiye Geneli Öğretmenler Arasında Matematik Materyalleri Geliştirme Etkinliği, Öğrenciler Arasında Matematik Materyalleri Geliştirme Etkinliği Matematik Müzesi/Atölyesi Oluşturulması, Öğrenci ve öğretmen buluşmaları, Matematik Günleri: Bilim İnsanları ile buluşma, Yaşayan Matematik Görev Etkinliği, Öğrenci Çalıştayı gerçekleştirilmiştir.

Okullarımıza kazandırılan zekâ oyunları sınıfları ile de öğrencilerimizin hem kaliteli vakit geçirmelerine hem de mantıksal ve matematiksel düşünmelerine katkı sunmaktayız.

Öğrencilerimize kitap okuma zevk ve alışkanlığını kazandırmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından ilimizde 2016 yılından itibaren 18 tane Z-Kütüphane (Zenginleştirilmiş Kütüphane)   kurularak öğrenci ve öğretmenlerimizin hizmetine sunulmuştur.

Bununla birlikte özellikle eğitimin niteliğini geliştirecek çalışmaları öğrenci, öğretmen, veli ve yöneticilerimizle birlikte yürütmekteyiz. Öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak hizmetiçi eğitim faaliyetlerinin neler olabileceğine yine öğretmenlerimizle birlikte karar vererek bu eğitimleri gerçekleştirdik.  Bu kapsamda eğitim kurumu yönetici ve öğretmenlere yönelik 2023 Eğitim Vizyonu Seminerleri ve Konferansları, Kapsayıcı eğitim ve Özel Eğitim seminerleri ve kursları, Beceri temelli soru hazırlama ve Ölçme değerlendirme eğitimleri, okul öncesi öğretmenlerine yönelik kodlama ve algoritma hizmetiçi eğitimi, Bilim insanları ile buluşma günleri kapsamında Prof. Dr. Necmettin TOZLU, Prof Dr. Selçuk COŞKUN, Prof. Dr. Servet ÖZDEMİR, Doç Dr. Bahadır GÜCÜYETER, Prof Dr. Sinan OLKUN, Prof Dr. Fatma BIKMAZ ile bir araya gelinmiştir. Mesleki ve kişisel gelişim faaliyetleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme ARGE Kalite ve İzleme Dairesi Başkanı Mehmet Baki ÖZTÜRK öğretmen ve yöneticilere seminer vermiştir.

2018-2019 Eğitim öğretim yılı itibariyle öğretmenlerimiz ve okul müdürü/müdür yardımcılarımız hizmetiçi eğitimlerden farklı eğitimlerden olmak kaydıyla  öğretmenlerimiz ve eğitim kurumu yöneticilerimizin tamamına yakını hizmetiçi eğitim, kurs ve seminerlerden istifade etmiştir.

Hayat Boyu öğrenme kapsamında 2018 yılı eylül ayından bugüne kadar ilimiz genelinde 1.648 kurs açılmış olup bu kurslardan 30.355 kursiyer istifade etmiştir.

İlimizdeki rehber öğretmenlerle Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı Kapsamında toplantı yapılmış olup bu kapsamda ilimiz genelinde açılan 118 kursta 3.869 öğrenciye eğitim verilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN ve eşleri Hanımefendi Sayın Emine ERDOĞAN'ın himayelerinde başlatılan Okuryazarlık Seferberliği kapsamında ilimiz genelinde açılan 179 kursa 539 kursiyer katılmıştır.

Proje temelli öğrenme anlayışından hareketle okullarımız gerek Bakanlığımız ve TÜBİTAK tarafından düzenlenen organizasyonlarla ve gerekse İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce düzenlenen Proje etkinlikleriyle öğrencilerimize alternatif düşünebilme yeteneği kazandırarak, onlara yeni ufuklar kazandırma noktasında katkı sunmaktadırlar.

2018-2019 Eğitim öğretim yılında ilimizde başta TÜBİTAK, DOKA, ERASMUS PLUS olmak üzere projelerde büyük başarılar elde edilmiştir.  TÜBİTAK projelerine katılım,  öğrenci ve öğretmenlerimizin kullanımına açılan EBA (Eğitim Bilişim Ağı) kullanımında da Artvin ili olarak oldukça iyi noktalara gelmiş bulunmaktayız. Bu başarıda emeği bulunan tüm yöneticilere, değerli öğretmenlerime, okul ve kurum personellerimize, okul aile birliklerimize, velilerimize ve tüm eğitim paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.

13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında bölge yarışmasına katılan 3 okulumuzdan 1'i Türkiye finaline katılarak ilimizi başarı ile temsil etmiştir.

4007 TÜBİTAK Bilim Şenliği Programı kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce hazırlanan Küçük Mucitler: Bir Dahi Uyanıyor Projesi gerçekleştirilmiştir.

Teknik Destek Projeleri kapsamında "Artvin Geleceğini Kodluyor", "Astronomi Eğitici Eğitimi" ve "Erken Önlem Hayat Kurtarır" projeleriyle DOKA Teknik Destek kapsamında eğitimler gerçekleştirilmiştir.

Meslek Liselerimizde mesleki eğitim gezileri, robotik çalışmaları, ortaokullara yönelik uygulamalı mesleki tanıtım etkinliği, 3D yazıcı üretimi,   drone çalışmaları devam etmekte olup Meslek Liseleri Ailelerle Buluşuyor projesi kapsamında da ilimizde ihtiyaç sahibi hasta ve yaşlıların kişisel bakımları ve evlerindeki  elektrikli-elektronik ev aletlerinin teknik sorunları konusunda hizmet sunulmuştur.

Gönül Elçileri Projesi Kapsamında Artvin Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Güzellik ve Saç Bakımı Hizmetleri ile Ayhan Şahenk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Güzellik ve Saç Bakımı Hizmetleri bölümü öğrenci ve öğretmenleri tarafından bakıma muhtaç yaşlı ve hastalara yönelik olarak hizmet sunulmaktadır. Evlerinde ve tedavi gördükleri Artvin Devlet Hastanesinde kişisel bakımlarına yardımcı olmak için saç kesimi, tırnak kesimi, saç sakal tıraşı ve masaj hizmeti ücretsiz olarak verilmiştir.

İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından evde sağlık hizmetleri sunulmakta ve hastaneye erişim konusunda talepte bulunanlara refakat edilmektedir.

Fen ve teknoloji, mühendislik, matematik ve sanat eğitiminde teorik bilginin uygulamaya, ürüne ve yenilikçi buluşlara dönüştürülmesini amaçlayan STEM eğitimleri ile öğrencilerimizin 21.yüzyılda içinde bulunacakları teknolojik iş gücü rekabetinde problemi belirleme, araştırma, çözüm için fikir üretme, prototip oluşturma, test etme ve değerlendirme yetkinliği kazanmış bireyler olarak üretken bir takım içinde yer almalarını hedeflemekteyiz.

Değerler eğitimine yönelik öğrencilerimize olumlu davranışlar kazandırmak amacıyla okullarımızda birçok faaliyetler gerçekleştirdik. Öğrencilerimize ülkemizin tarihi ve turistik değerlerini yerinde tanımalarını; teknolojik gelişmelerden haberdar olmalarını ve  alanlarıyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmelerini sağlamak amacıyla Çanakkale, İstanbul, Konya, Ankara gibi birçok ilimize geziler düzenlenmiştir. Yapılan tüm bu faaliyetlerin temel hedefi, eğitimin niteliğini artırmaktadır.

İlimizde özel eğitime ihtiyaç duyan tüm bireylerin eğitim hakkından faydalanabilmeleri amacıyla okul öncesinde başlayarak oluşturduğumuz 70 tane özel eğitim sınıfı, 64 tane destek eğitim odaları ve özel eğitim materyalleriyle ilimiz genelinde ciddi bir başarı elde edilmiştir.

Yine özel eğitim hizmetleri kapsamında Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğümüzce yürütülen Engelleri Birlikte Aşalım Projesi Kapsamında Aile Danışmanlık Hizmetleri devam etmekte olup 100 aileye danışmanlık hizmeti sunulmuştur.

Özel gereksinimli öğrencilerimizin müzikal yeteneklerinin ön plana çıkarılarak sosyal hayata katılımlarının  sağlanması, özgüvenlerinin  artırılması, toplumda bu konu ile ilgili farkındalık yaratması amacıyla hazırlanan Engelsiz Bir Dünya İçin Ses ver projesi İçişleri Bakanlığınca düzenlenen Projem Türkiye yarışmasında 1102 proje arasında Kültürel dalda Başarı Ödülüne layık görülmüştür.

Özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere ve ailelerine önemli olduklarını hissettirmek, toplumun her kesiminde bu konu ile ilgili farkındalık oluşturmak amacı ile Türkiye genelinde düzenlenen "Özel Eğitime Gereksinim Duyan Bireylerin Ailesi Olmak" projesi kapsamında 81 ilden gelen 53 öykü ve şiir ile bir kitap oluşturulmuştur.

2019 yaz döneminde eğitim ortamlarının fiziki niteliklerinin geliştirilmesi amacıyla 28 eğitim kurumumuzda büyük ve küçük onarımlar planlanmıştır. Bu onarımların bir kısmı günümüz itibariyle tamamlanmış olup, bir kısmı da yaz döneminde yapılmak üzere planlanmıştır. Yıl içerisinde tamamlanan ve yaz döneminde tamamlanacak olan büyük ve küçük kapsamlı onarımların toplam tutarı 1.900.000, TL'dir.

Temel Eğitim Kurumları yapım programı (TEKYP) ile Devlet Yatırım Programı (DYP) kapsamında güncel olarak yapımı devam eden proje  sayısı 17 olup, proje toplam bedeli 161.592.998 TL'dir.

İlimizdeki tüm eğitim faaliyetlerimizde ve öğretim yatırımlarının ilimize kazandırılmasında büyük katkıları bulunan Valimiz Sayın Yılmaz DORUK'a, Milletvekilimiz Sayın Erkan BALTA'ya, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Dr. İsrafil KIŞLA'ya, Millî Eğitim Bakanlığımızın değerli yöneticilerine, hayırsever kişi ve kurumlarımıza şükranlarımı sunuyorum.

     Bu düşünce ve inançla hizmetlerin en kutsalını üstlenmiş fedakâr yöneticilerimize, görevinin sorumluluğunu bilen değerli öğretmenlerimize, geleceğimizin teminatı sevgili öğrencilerimize, okul aile birliği üyelerine, yardımcı personelimize sevdikleriyle birlikte sağlıklı, güzel bir tatil geçirmelerini temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Dere Mah. Şehit Ömer Zeki Varan Sok. No35 - 0 466 280 98 00 / 0 466 280 98 01

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.