1. NEYE BENZİYOR
Birlikte camın önünde oturun, perdeyi açın ve gökyüzünü izleyin. Gördüğünüz bulutların şekilleri hakkında yorum yapmaya başlayın. Emin olun çocuğunuzdan çok ilginç benzetmeler duyacaksınız.
2. LAZER IŞINLARI
Herhangi bir ipi evinizin içinde karşılıklı bir yerlere bağlayarak lazer ışını görünümü elde edin. Çocuğunuz bu ışınlara değerse yanacağını bilerek iplerin arasından geçsin. Siz de keyifle çocuğunuzu izleyin.
3. TOP ÜFLEME
Yere koyduğunuz bir masa tenisi topunu üfleyerek hedefe vardırmaya çalışın.
4. HAYDİ BUL
Koyu renk bardakları ters kapatıp içine bir yüzük ya da küçük bir oyuncak saklayın. Bardakları hızlı hızlı hareket ettirin ve çocuğunuzdan sakladığınız nesneyi bulmasını isteyin.
5. EĞLENCELİ KİTAP SAATİ
Birlikte masanın altına girin ve kitap okuyun.
6. DENGE YÜRÜYÜŞÜ
Yere uzun bir bant yapıştırın ve üzerinde denge yürüyüşü yapın. Bantlarla oluşturduğunuz parkuru zikzak çizerek zorlaştırabilirsiniz.
7. MİNİK ELLER İŞ BAŞINDA
Oyun hamuru veya kendi hazırladığınız tuz seramiğinin içine evinizdeki küçük oyuncaklar/düğmeler/boncuklar hangisi varsa atıp yoğurun ve birlikte ayıklayın.
8. KÖREBE
Çocuğunuzun gözlerini kapatıp odaları gezdirin. Oynayabiliyorsanız onunla körebe oynayın.
9. DİKKATLE TOPLA
Bir leğene su doldurun. İçine küçük nesneler (boncuk, kapak, küçük oyuncak...) atın. Maşa ya da çubuk yardımı ile bu nesneleri toplamasını sağlayın.
10. UÇAK-GEMİ
Kâğıttan uçak yapıp uçurun. Kâğıttan gemi yapıp leğenin içinde yüzdürün.
11. TAKLİT ETME
Birbirinizi taklit etme oyunu oynayın. O ne yaparsa siz de onu yapın. Bu oyunla çocuğunuzun drama yeteneğini de desteklemiş olacaksınız.
12. ÇORAP BASKETBOLU
Çoraplarla eşleştirmece oynayın, renkli çorapları ellerinize geçirip kukla oynatın. Çocuğunuzun karşısına geçip kollarınızı file gibi tutun ve çorap basketbolu oynayın.
13. TRENİM GEZİYOR
Tren olup bütün evi dolaşın, her odadan eşya alın. Son durakta oturup eşyalarınıza bakın. İçinde bu eşyaların geçtiği bir hikâye oluşturun.
14. EV PARKURU
Yere minderlerden parkur oluşturun ve üzerinden atlayarak ilerleyin. Bir minderden diğerine atlayın, sandalyelerin altından sürünün, takla atın, tekrar başlayın.
15. KARANLIK
Tüm ışıkları kapatın. Karanlıkta daha önce sakladığınız oyuncakları bulun. Gölge oyunu da oynayabilirsiniz.
16. TABAK TENİSİ
Bu tenis bir başka! Bu oyunu oynamak için ihtiyacın olan malzemeler iki plastik tabak, 2 tahta çubuk ve bir balon! Önce tahta çubukları ortasına kadar bir yapıştırıcı ile plastik tabağın arkasına yapıştır. Ardından balonu şişirip tabak raketlerin bir tanesini çocuğuna ver, bir tanesini ise sen al. Ve oyun başlasın! Balonu düşürmeden, tabak raketler ile birbirinize doğru atın. Bu oyunu evde oynanabilecek oyunlar kategorisinde değerlendirdik ama güzel ve rüzgarsız havalarda dışarıda da oynayabilirsiniz.
17.PARMAK GÜREŞİ
Parmak güreşi oyununu bilmeyen yok! Bu oyunu oynamak için önce çocuğunun eli ile kendi elini birbirine kenetlemelisin, ancak başparmaklar havada kalmalı. Burada amaç türlü çevikliklerle rakiplerin birbirinin başparmağını kendi parmağı altına alabilmesi. Bu oyun çocuğun ince motor becerilerini geliştirirken aynı zamanda reflekslerini de harekete geçirecek bir oyun.
18. EVET HAYIR
Oyunda çocuğuna çeşitli sorular sorman ve çocuğunun bu sorulara evet ya da hayır cevabını vermemesi lazım. Örneğin sorduğun soru "okula gidiyor musun?" ise çocuğun "evet" ya da "hayır" yerine "gidiyorum" demesi lazım. Başlangıçta kolay başla ama zamanla çocuğunu zorlayacak ve neredeyse evet-hayırdan başka cevabı olmayan sorular sor!
19.BALON DÜŞMESİN OYUNU
Bu oyunun için gereken tek materyal bir adet balondur. Balonu iyice şişirip karşılıklı birbirinize atabilirsiniz. Oyundaki amaç balonun sürekli havada kalmasıdır. Oyuna çeşitli kurallar eklemek mümkün. Mesela; koltuk kenarı, sehpa veya masaya değmeyecek diyerek oyunu zorlaştırabilirsiniz. Ya da balonu tek bir vuruşla karşıdaki kişiye atma kuralı koyabilirsiniz.
20.HAFIZA
Oyunculardan biri aklından bir hayvan tutar. Diğer oyuncular tutulan hayvana dair sorular sorar: "Kaç ayaklı? ", "ne yer?" "nerede yaşar?" gibi. Verilen cevaplara göre oyuncunun aklında tuttuğu hayvan tahmin edilmeye çalışılır. Oyun bu şekilde sıra ile devam eder.
21.TAHMİN ET
Bir tepsi içine evde bulunan nesneler konur. (Toka, para, saç fırçası, cüzdan vb.) oyuncular bu nesneleri kısa süre gördükten sonra tepsinin üzeri bir bezle örtülür. Oyuncular sırasıyla nesnelere dokunarak doğru bir tahminde bulunmaya çalışırlar.
22.HEYKELTRAŞ OLUYORUM
Oyunculardan biri heykeltıraş seçilir. Heykeltıraş çalışmaya başlamadan önce farklı uygulamaları ifade etmek istediğini söyler. Örneğin; "Heykellerin en sevimlisi, en mutlusunu, en korkuncunu yapmak isterim" der. Bunu söylediği anda her oyuncu heykeltıraşın istediği şekilde vücuduyla ve yüzüyle bir ifade oluşturur. (Sevimli, mutlu, çirkin vb.) heykeltıraş hangi ifadeyi beğenirse o ifadeyi sergileyen oyuncu yeni heykeltıraş olur.
23.TOPU AT KAZAN
Oyuncuların önüne iki tane sehpa konur. Oyuncunun uzağındaki sehpaya bir adet bardak konur. Oyuncu elindeki pinpon topunu önünde duran boş sehpaya değdirerek diğer sehpadaki bardağın içine atmaya çalışır. Topu bardağa atan ilk oyuncu oyunu kazanır. Bu oyunu en az iki kişi yarışarak oynayabileceği gibi süre tutularak sırayla da oynanabilir. En kısa sürede tamamlayan oyunu kazanır.(Yumurta kolisi ile de oynanabilir.)
24.TOP YAKALAMA
Çocuğumuzla aramızda iki büyük adım boşluk bırakarak karşılıklı duralım. Yumuşak topu karşılıklı atarak paylaşalım.
25.SU BOYASI
Ortalığı gerçekten kirletmeyecek bu etkinlik için yere bir parça mukavva ya da kalın karton koyun. Ardından bir kaseyi suyla doldurun ve çocuğunuza bir boya fırçası verip kartonu boyamasını isteyin.