Page 119 - Şehrimiz Artvin
P. 119

Çömlekçilik

                         Görsel 4.31         Yörede tıka denilen kırmızı renkli özel bir toprak türü çömlekçilikte
                                      ham madde olarak kullanılmıştır. Bu topraktan güveç, çanak, tandır, pileki,
                                      testi  vb.  yapılırdı.  Güveçler  içinde  turşu  kurulurdu,  pekmez  doldurulurdu,
                                      peynir tepilirdi. Pilekide ekmek, çadi (mısır ekmeği), lenger kebabı pişirilirdi.
                                      Eski dönemlerde hemen her evde kadınlar tarafından üretilebilecek kadar
                                      yaygın olan çömlek türlerinin yapımı 1980’lere kadar devam etmiştir. Şimdi
                                      Borçka ilçesinde bir fırın bu geleneği devam ettirmeye çalışmaktadır. Pileki
                                      yapımını ise satış amacıyla birkaç kişi sürdürmektedir.
                   Pileki yapımı -
          Fotoğraf:İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
                                                     Demircilik

                 Az sayıda kişinin sürdürdüğü demircilik zanaatında kılıç, kama, kasatura, kapı ve pencere menteşe-
          leri, mutfak ve av bıçakları, balta, dehre, orak, tırmık, kazma, yaban hayvan tuzağı gibi aletlerin ve el
          yapımı formalı (fırınlı) sobaların yapımı sürdürülmektedir. Keçi ve koç boynuzundan bıçak sapı yapımı da
          az sayıda kişi tarafından sürdürülmektedir. Son yıllarda Yusufeli ilçesinde yaban keçisi boynuzundan sapları
          olan av bıçakları, yoğun ilgi görmekte ve ülkenin dört bir yanından alıcı bulmaktadır.


                               Görsel 4.32                         Görsel 4.33                         Görsel 4.34






















                   İşlemeli Bıçak Sapı-                  Fotoğraflar: Yusufeli Halk Eğitim Merkezinden alınmıştır.
                  Fotoğraf: Selim Sılacı
                 Demircilik zanaatı içerisinde değerlendirilen bir diğer zanaatsa sobacılıktır. Formada pişirilen ek-
          meğin ve yemeklerin lezzetinden vazgeçemeyen Artvinliler için bu sobalar evin en önemli ihtiyaçları arasın-
          da. Ancak kaloriferli ısıtma sistemlerinin yaygınlaşması nedeniyle daha çok köyde ikamet edenler ısınma
          amacıyla tercih etmektedir. Eskiden çok sayıda çalışanlarının olmasına rağmen siparişleri yetiştirmekte
          zorlanan sobacılar şimdi hem çırak bulamamaktan hem de şiparişlerin azlığından yakınmaktadırlar. Kendi
          çocuklarının bile mesleğe ilgi duymadıklarını belirtmekte ve mesleğin eski canlılığını kazanması için halk
          eğitim merkezlerinden destek beklemektedirler.


                                     Görsel 4.35                                   Görsel 4.36













                                           Fotoğraflar: Elif ZENGİN AKSU
                                                                                                           97
   114   115   116   117   118   119   120   121   122   123   124