Page 63 - Şehrimiz Artvin
P. 63

Şöyle ki üç aylık yaz mevsimi ilimizde genelde yağışlı geçer. Havaların açık olduğu
                     günlerde aile, çok hızlı çalışıp hayvanların kışlık yiyeceğini biçip, kurutup, taşıyıp depolar.
                     Bunun yanında kendisi için ektiği ürünleri de bu günlerde hasat etmek zorundadır.




                               Görsel 3.25





















                                                                 Fotoğraf: İbrahim BÜLBÜL



                            Çok hızlı çalışmak zorundasınız o zaman. Siz Artvinliler birlikte çalışıp yardım-
                     laşmayı seviyorsunuzdur.



                             Sadece hızlı olmak yetmiyor. Ailede anne, baba ve çocuklar hep birlikte çalışmak
                     mecburiyetindedir. Bu durum yeme içme alışkanlıklarımızın belirleyicisi olmuştur.




                            Anladım galiba! Evde yemek yapacak olan anne de tarlada eşine yardım
                     ediyordu. O zaman siz ne yiyordunuz?



                             Eşiyle birlikte eve dönen anne hem ev işleriyle hem de çocuklarıyla ilgilenirken
                      yemek yapmak zorunda kalıyordu.




                        Yani anne eve gelince çok hızlı yemek yapmak mecburiyetinde. Çünkü aile aç
                 ve yorgun. Evde ne varsa hünerlerini konuşturup aileyi doyuruyordu. Yemek için seçici
                 değildi.




                             Bu durum hamur işi ve sebze ağırlıklı beslenme eğilimi doğurmuştur. Hamurun yağ-
                      da kızartılması sonucu elde edilen pişi ve ketelerimiz bunun en güzel örneğidir.







                                                                                                           41
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68