Page 64 - Şehrimiz Artvin
P. 64
Görsel 3.26
Şimdi daha çok merak ettim ne yiyeceğimizi?
Artvin’de olmazsa olmazımız,
yemyeşil yaylalarda otlamış kuzuların etin-
den hazırlanan odun ateşinde pişirilen
“Artvin döneri ”dir.
Görsel 3.27
Dönerinizin ününü duymuştum. Artvin-
lilerin sabah kahvaltısını döner yiyerek yaptıklarını
da biliyorum. Menünüzde beyaz et de vardır diye
düşünüyorum.
Tabi ki. İlimizin denize kıyısı olması, bol yağışın sonucu şırıl şırıl akan akarsularımız ve
göllerimizin çokluğu balığı sofraların baş tacı yapmıştır. Oksijeni bol akarsularımızdaki kırmızı
benekli alabalıkların tadı da bir başka oluyor.
Daha önce ülkenize ailemle gelmiştim. Balık yemiştik. Çok güzeldi. Balığın yanında
mısır ekmeği ikram etmişlerdi. Balık ve mısır ekmeği çok güzel.
Görsel 3.28
Mısır temel besinlerimizin başında
geliyor. Yukarıda söylediğimiz yaz mevsi-
minin yağışlı geçmesi buğday üretimini
zorlaştırırken, mısır üretimine çok uygun-
dur. Mısırın yanında beyaz patates ve kuru
fasulyeyi de unutmamak lazım. Onlar da
ilimizde en çok yetiştirilen ürünlerdendir.
Bitki çeşitliliğinin zengin olması çok kaliteli bal ürettiğiniz anlamına geliyor sanırım.
Arının nektar aldığı bitki çeşitli-
liği ne kadar fazlaysa o kadar kaliteli Görsel 3.29
bal elde edersiniz. Dolayısıyla dünyanın
en değerli ballarından bazıları ilimizde
üretiliyor. (Sarıçayır balı, Hatilla balı,
Macahel balı gibi) Birçok hastalığa şifa
olan kestane balını da unutmamak ge-
rek.
42 Fotoğraflar: İbrahim BÜLBÜL