Page 64 - Şehrimiz Artvin
P. 64

Görsel 3.26
                                                       Şimdi daha çok merak ettim ne yiyeceğimizi?




                                                                       Artvin’de olmazsa olmazımız,
                                                                yemyeşil yaylalarda otlamış kuzuların etin-
                                                                den  hazırlanan  odun  ateşinde  pişirilen
                                                                “Artvin döneri ”dir.



                                                                     Görsel 3.27


               Dönerinizin ününü duymuştum. Artvin-
        lilerin sabah kahvaltısını döner yiyerek yaptıklarını
        da biliyorum. Menünüzde beyaz et de vardır diye
        düşünüyorum.






                            Tabi ki. İlimizin denize kıyısı olması, bol yağışın sonucu şırıl şırıl akan akarsularımız ve
                     göllerimizin çokluğu balığı sofraların baş tacı yapmıştır. Oksijeni bol akarsularımızdaki kırmızı
                     benekli alabalıkların tadı da bir başka oluyor.


                  Daha önce ülkenize ailemle gelmiştim. Balık yemiştik. Çok güzeldi. Balığın yanında
           mısır ekmeği ikram etmişlerdi. Balık ve mısır ekmeği çok güzel.


            Görsel 3.28
                                                                            Mısır temel besinlerimizin başında
                                                                     geliyor.  Yukarıda  söylediğimiz  yaz  mevsi-
                                                                     minin  yağışlı  geçmesi  buğday  üretimini
                                                                     zorlaştırırken, mısır üretimine çok uygun-
                                                                     dur.  Mısırın yanında beyaz patates ve kuru
                                                                     fasulyeyi de unutmamak lazım. Onlar da
                                                             ilimizde en çok yetiştirilen ürünlerdendir.




                   Bitki çeşitliliğinin zengin olması çok kaliteli bal ürettiğiniz anlamına geliyor sanırım.


                             Arının nektar aldığı bitki çeşitli-
                      liği  ne  kadar  fazlaysa  o  kadar  kaliteli                        Görsel 3.29
                      bal elde edersiniz. Dolayısıyla dünyanın
                      en değerli ballarından bazıları ilimizde
                      üretiliyor.  (Sarıçayır  balı,  Hatilla  balı,
                      Macahel  balı gibi) Birçok hastalığa şifa
                      olan kestane balını da unutmamak ge-
                      rek.



           42      Fotoğraflar: İbrahim BÜLBÜL
   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69