Page 381 - e-Kongre Bildiriler Kitabı-II
P. 381

Eğitimde Yeni Normlar-II                                  Uluslararası Covid-19 Kongresi




                                        Vitaminlerin Gücü Adına Etwinning Projesi


                                               Gözde URAL , Esin DÖNMEZLER    b
                                                           a
                                    aBlm. Uzm., Milli Eğitim Bakanlığı, gzdeileri@gmail.com
                                bBlm. Uzm., Milli Eğitim Bakanlığı, esindonmezler@hotmail.com


                 Özet

                 Sağlık, insan yaşamı boyunca önem taşıyan bir süreçtir. Sağlıklı yaşamın ilk basamağı da sağlıklı bes-
            lenmedir. Okul öncesi dönemde bulunan çocukların bu dönemde oluşan yanlış beslenme davranışlarının
            ilerleyen yaşlarda değiştirilmesinin zorluğu ve bedensel bütünlüklerine verdiği zarar bilinmektedir.
                 Ailelerden toplanan ön bilgilere göre projeye dâhil olan çocukların genel olarak sebze ve meyve tüketi-
            minde isteksiz oldukları görülmektedir. İçinde bulunulan pandemi sürecinde bağışıklık sistemini desteklemesi
            sebebiyle sağlıklı beslenme daha çok önem kazanmaktadır. Bu sebeple 36-66 ay arası çocukların sebze ve
            meyvelerin vücudumuz için önemini fark edebilmeleri, vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminleri kavratabile-
            cek etkinlikler düzenleyerek, sağlıklı beslenme ve önemini anlatan proje çalışmasına ihtiyaç duyulmuştur.
            2020-2021 eğitim-öğretim yılı başında farklı illerden 6 öğretmen ile eTwinning projesi başlatılmıştır.
                 Bu projede çocukların kış mevsiminde yetişen kış meyvelerini ve sebzelerini severek tüketmeleri
            amaçlanmıştır. Aile katılımı içeren projede aile ve çocuk eğitimi için çocuk doktoru ve diyetisyen katılımıyla
            yapılan uzman eğitiminde sağlıklı beslenmenin önemi açıklanmıştır. Proje sonucunda, farklı yöntem ve
            teknikler ile hazırlanan etkinlikler ile çocukların sebze ve meyve tüketimlerinin arttığı, mevsiminde yetişen
            besinlerin farkındalığı ve bilgi düzeylerinde artış olduğu görülmüştür.

                 Anahtar Kelimeler:  Okul Öncesi, Sağlıklı Beslenme, Pandemi, Sebze, Meyve










































            - Bildiri Metni -                                381                   Eğitimde Yeni Normlar-II
   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386