Page 139 - e-Kongre Bildiriler Kitabı-II
P. 139
Eğitimde Yeni Normlar-II Uluslararası Covid-19 Kongresi
Covid-19 Pandemi Sürecinde Sınıf ve Fen Bilgisi Öğretmenliği Öğrencilerinin Beslenme Alış-
kanlıkları Değişiminin Araştırılması
Fadime ÇELİK , Asiye BERBER b
a
a Öğrenci, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi , fadimeçelik.1999@gmail.com
Dr., Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, asiyeberber34@gmail.com
b
Özet
Araştırmada sınıf ve fen bilgisi öğretmenliğinde okuyan öğrencilerinin pandemi sürecinde beslenme
alışkanlıklarında değişim olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda araştırmacılar ta-
rafından hazırlanan anket Google form aracılığı ile toplanmıştır. Çalışmaya 2,3 ve 4. sınıf öğrencilerinden
toplam 235 öğrenci katılmıştır.
Öğrencilerin %9,4’ü öğrenci evinde (n=22), %90,6’sı ise aile evinde (n=213) kaldıkları belirlenmiştir.
Ölçeğin güvenilirliği Cronbach’s Alpha değeri 0,867’dir. Araştırmada katılımcıların karbonhidrat tüketiminin
değişmediği, protein tüketiminin arttığı, yağ tüketiminin genel olarak değişmediği fındık, ceviz, badem tüke-
timinin arttığı, vitamin tüketiminin arttığı, mineral içerikli besinlerin tüketiminin değişmediği tespit edilmiştir.
Diğer besinlerin tüketimi incelendiğinde fast food ve hazır yiyeceklerin tüketiminin arttığı, salam/sucuk/
sosis, aburcubur gazlı içecek ve patlamış mısır tüketiminin değişmediği, siyah çay, kahve ve su tüketiminin
arttığı, bitki çayı tüketiminin değişmediği, çikolata, şerbetli tatlı, sütlü tatlı ve hamur işi tüketiminin arttığı
fakat reçel, bal ve pekmez tüketiminin değişmediği tespit edilmiştir.
Araştırmada beden kitle indeksi hesaplamalarına göre %18.29 zayıf, %65.69 unun normal, %12.34
fazla kilolu, %2.55 obez ve %0.85 aşırı obez olarak tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemi, Beslenme Alışkanlıkları, Besin Öğeleri, Üniversite Öğrencisi
- Bildiri Metni - 139 Eğitimde Yeni Normlar-II